BBQ-burgare

Ingredienser 4 personer
500 g  nötfärs, gärna på högrev
1 tsk  salt
2 krm  svartpeppar, nymald
2 krm  hickory liquid smoke
1 msk  olivolja
Tillbehör
4  hamburgerbröd
1 paket  mozzarellaost, (125 g)
4 skivor  bacon
200 g  padrones
2 msk  olivolja
1/2 tsk  flingsalt
BBQ-sås
500 g  plommontomater, eller kvisttomater
2  vitlöksklyftor
1 liten bit  ancho- eller chipotlechili
1 dl  vatten
1/2 dl  sirap, mörk
1/2 dl  strösocker, eller farinsocker
3 msk  soja, kinesisk
2 msk  rödvinsvinäger
2 msk  worcestersås
1/2 tsk  tabasco, gärna chipotletabasco
Gör så här:
1. BBQ-sås: Skär tomaterna i bitar. Skala vitlöken. Kärna ur chilin. Lägg tomater, vitlök och chili i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser. Låt koka utan lock 15–20 min, tills det mesta av vätskan ­kokat in. Mixa såsen med mixerstav, passera eventuellt ­genom en sil och låt kallna.
2. Pommes frites: Skala och skär potatisen i 1 cm tjocka stavar. Hetta upp oljan till  160°. Fritera potatisen i omgångar tills den mjuknat. Låt rinna av. Hetta upp oljan till 180° och fritera potatisen en gång till tills den fått fin färg och är knaprig. Krydda med salt.
3. Sätt ugnen på 250°. Skär ­mozzarellan i fyra skivor. Blanda färsen med kryddor och liquid smoke och forma till burgare. Pensla dem med olja och grilla eller stek dem i en het panna ca 3 min på varje sida.
4. Lägg osten på burgarna och lägg dem på en plåt och sätt in i ugnen 2–3 min. Stek baconet och låt det rinna av på hushållspapper.
5. Stek padrones i olja på hög ­värme tills de fått färg. Strö över flingsalt.
6. Dela bröden och stek eller grilla dem på snittytorna. Lägg burgare och bacon på bröden. Toppa med  BBQ-sås. Servera med pommes frites och padrones
Etiketter: